Cum sa inveti o limba straina

Există două modalități fundamentale de a învăța o limbă: învățarea prin mijloace educaționale clasice, iar apoi este modul în care am învățat cu toții limba noastra nativa – modul copilului. Sansele sunt că, dacă citești asta, atunci orice nouă limba pe care doriți să o înveți va trebui facută prin mijloace educaționale clasice, care pot implica lectii, studiu on-line, cărți, CD-uri, etc. In cazul in care decideți să trăiti într-o anumita țara și sa cunoasteti bine cultura, probabil vă apropiati de limba din perspectiva adultului, folosind logica, deducerea și compararea. Dacă ați decis să trăiești cu un trib din pădurea tropicală, fără acces la orice material pedagogic, ati învăța în cele din urmă această limbă și v-ati apropia mai mult de învățare in modul în care fac bebelușii. Dar odată ce ați învățat deja o limbă, niciodată nu te poți întoarce la acea tabula de învățare a unei limbi pentru prima dată. Va exista întotdeauna un element de a găsi echivalenți la ceea ce știi deja. Cum pot să spun „mi-e foame”, în noua mea limbă? Trebuie să spun acestei persoane ca mă duc la o plimbare, ce sunt cuvintele pentru „dus” și „mers”? Așa că, în cazul în care copiii nu au nici o noțiune pre-existenta a cuvintelor „foame”, ” dus ” și „mers”, cum învață?
Am o fiica de doi ani și ma simt foarte privilegiat deoarece vad acest proces în acțiune. Primul ei cuvânt ce poate fi inteles a fost „câine” (de fapt, a fost „cane”, dar am știut ce însemna), care nu a fost deloc surprinzător deoarece avem doi. Ea nu a progresat mult dupa ” cane ” pentru o lungă perioadă de timp („mama” si „dada” au venit mult mai târziu), dar ea înșira acum 3-4 cuvinte împreună pentru a face fraze scurte și invata cuvinte noi zi cu zi. Până la vârsta de trei ani, cei mai mulți copii mici pot să vorbească fraze complete.

Părinții spun întotdeauna modul în care bebelusii și copiii mici înțeleg mult mai mult decât pot spune de fapt. Pot să garanteze pentru asta și poate si știința. S-a dovedit că sugarii au înțelegere extrem de complexă a limbii înainte de a putea vorbi de fapt.

Se pare că, de fapt, bebelușii sunt mult mai bine la invatarea limbii decât adulții. La varsta de sase luni, bebelusii pot recunoaste toate sunetele care alcătuiesc toate limbile din lume.

După șase luni, ei încep să se concentreze pe sunetele pe care le aud cel mai mult. Pe masura ce copiii cresc, ei recunosc și răspund din ce in ce mai mult la modele din limba pe care le aud, iar în acest fel, încep să inteleaga că cuvintele care se termină în „IND” sau „t” sunt, de obicei cuvinte de acțiune, sau verbe așa cum le cunoaștem noi . Dacă ati auzi o limbă complet străină acum, v-ar fi probabil dificil sa intelegeti unde incepe și se termină un cuvânt. Ar suna ca o rumoare lunga continuua. Aceasta este si pentru copii, dar ascultand zi după zi, anumite tipare se fac intelese și atunci când aud un sunet nou, le dă un indiciu că sunetul precedent a fost, probabil, sfârșitul unui cuvânt. Studiile au arătat modul în care copiii se concentreaza în special pe sunete neobișnuite sau noi.
Toate acestea sună un mod incredibil de complicat și laborios de învățare a unei limbi, asa ca pare cu atât mai uimitor că aproape toți copiii din întreaga lume pot face acest lucru bine și relativ repede. Este bine cunoscut faptul că este mai ușor pentru copii să devină bilingvi decât adulții. Din nou, știința confirmă acest lucru. Intr-un studiu deosebit de interesant, un grup de copii americani de nouă luni au fost expusi la mandarină timp de aproximativ patru ore într-o lună. După sesiunile, copiii au reacționat la Mandarina la fel de bine ca și copii chinezi care au auzit Mandarina de la naștere. Acest lucru arată cât de incredibil de buni sunt copii la invatarea sunetelor limbii. Cu toate acestea, capacitatea unui copil de a învăța o nouă limbă scade fluent în mod substanțial după vârsta de șapte ani, și pana la varsta de adulți, suntem capabili sa auzim doar sunete care apar în limbi pe care noi le vorbim fluent. De exemplu, se pare că literele R și L din limba engleză sună la fel pentru japonezii adulți, cu toate că nu pot să garantez asta personal.
Creierul bebelusilor sunt mult mai bun la crearea conexiunilor necesare decât sunt adulții. Poate că acest lucru nu este atât de surprinzător, deoarece este ceea ce viața unui copil este: conexiuni de învățare și de a face. Nu trebuie să isi faca griji de a merge la locul de muncă, gestionarea relațiilor sau creșterea copiilor proprii. Sunt doar fabrici de conexiune, absorbind tot ce pot și intelegand cum totul se potrivește. Așa că, poate putem învăța de la copii? Pe măsură ce știința a descoperit mai multe despre modul în care copiii invata, incep sa vada cum putem beneficia din asta. S-a dovedit deja că sa vorbești cu un vorbitor nativ al unei limbi străine este mult mai bine decât sa înveți din înregistrari și cărți.

Bebelușii învața limba mult mai repede de la interacțiunea umană decât prin intermediul ecranelor TV. Se pare că creierul nostru reactioneaza mult mai bine la interacțiunea fizică, umană. Așa că, scoateti căștile, aruncati CD-urile, călătoriti și comportati-va ca un copil din nou. S-ar putea sa invatati o nouă limbă!