Parlez-vous anglais? De ce limba engleză a luat locul limbii franceze ca lingua franca a lumii

În ultimul nostru blog, ne-am axat pe răspândirea limbii engleze și pe faptul că acesta a devenit limba cel mai utilizate pe scară largă în lume, și limba internațională de afaceri. Acest lucru nu poate părea surprinzător, dacă luăm în considerare puterea Imperiului Britanic din secolul 20 și ascensiunea Statelor Unite ca fiind una dintre superputerile cuvântului. Cu toate acestea, adoptarea limbii engleze ca lingua franca nu a fost o concluzie dinainte și de fapt, doar un fenomen relativ recent.

Chiar dacă ne uităm la numărul de vorbitori nativi, engleza nu este de top. Chineza (Mandarina) este de departe limbajul de top, dacă ne uităm la numărul de persoane care vorbesc această limbă nativă. Estimările variază, dar este aproximativ 1 miliard de vorbitori, în jur de 15% din populația lumii. Apoi vine spaniola, cu aproximativ 400 de milioane de vorbitori nativi. Engleza se află pe locul al treilea, cu aproximativ 360 de milioane. Cu toate acestea, atunci când se iau în considerare cei care vorbesc o a doua sau a treia limbă, vom vedea o imagine foarte diferită și limba engleză pretinde că are în jur de 750 de milioane care o vorbesc de fapt, la un nivel de intervenție competent. Cu toate că este o cifră mai mică decât numărul de vorbitori de Mandarina, influența limbii engleze pe o scară globală este mult mai mare. Influența ia în considerare mult mai mult decât numărul de vorbitori, ci include, de asemenea, puterea economică a țărilor în care este o limbă oficială, numărul de țări în care limba este importantă și prestigiul social-literar al limbii. Atunci când toți acești factori sunt luați în considerare, influența englezei o pune ferm în poziția primei lingua franca cu adevărat globală.

O lingua franca este un limbaj folosit pentru a permite o comunicare eficientă între comunități cu diferite limbi materne. Acest lucru a fost întotdeauna important de-a lungul istoriei: fără „limbi de tranzacționare”, civilizația nu ar fi fost în măsură să progreseze în modul în care a făcut-o. În vremea Imperiului Roman, latina vulgară, spre deosebire de cea clasică latină, era limba vorbită de oameni și folosita pentru comunicarea între oameni din întregul imperiu. În Asia de Vest, diferite lingua franca au dominat, inclusiv akkadiană, aramaică și mai recent araba. Lingua franca – de unde termenul provine – a fost o limbă vorbită în jurul Mediteranei în timpul Renașterii. S-a bazat în principal pe italian, dar a inclus cuvinte din spaniolă, portugheză, greacă și franceză veche. Tradusa ca „limba francă”, a fost folosita pentru mediul de afaceri și diplomație într-un moment în care regiunea a vibrat de nave și comerț. Toate aceste limbi într-adevăr au fost pietrele de temelie ale civilizației moderne.

Franceza deriva de la latina vulgară (ca limbile romanice italiană, spaniolă, portugheză și toate limbile romane) și a cunoscut o răspândire semnificativă între secolele 17 și 20 cand francezii au explorat și cucerit. Desigur, nu au fost doar francezii care explorau, motiv pentru care găsim olandeză vorbită în Surinam, portugheză în Angola și spaniolă în Chile. Cu toate acestea, franceza a devenit un limbaj foarte influent și a fost sinonim cu educație și un statut social ridicat între secolul al 17-lea și 20. Ea a fost adoptată ca limbă internațională a afacerilor și a diplomației în aceste secole și este încă considerata de mulți ca fiind deținătoarea de drept a acestui titlu.

Cu toate acestea, lucrurile se schimba și limba engleză a preluat locul limbii franceze ca limbă cea mai influenta din lume, iar limba internațională a diplomației și de afaceri. Acest lucru s-a întâmplat cu adevărat abia în secolul 20. Întrucât francez a fost odată văzută ca o limbă pe care oamenii au vrut să o vorbească din cauza prestigiului său, limba engleză este acum limba pe care oamenii simt că trebuie să o vorbească pentru a se dezvolta într-o lume din ce în ce mai globalizată. Există mai multe motive pentru creșterea în popularitate, inclusiv utilizarea sa în știință, tehnologie, literatură, sport, filme și TV. Statele Unite ale Americii sunt nu numai extrem de influent în ceea ce privește Hollywood-ul și politica mondială, sunt, de asemenea, casa pentru unele dintre cele mai mari corporații multinaționale din lume, care iau limba lor „nativa” cu ei atunci cand pătrund în diferite piețe din întreaga lume. Dar, probabil, unul dintre cele mai mari motive pentru care continuă să crească în influența într-un ritm uimitor este importanța Internetului în viața de zi cu zi. Cu companii precum Google și Facebook a luat lumea cu asalt, mai ales în America de Nord și Europa, este ușor de vazut modul în care limba engleză este popularizata.

Este important să se sublinieze faptul că nu există nici o superioritate înnăscută în limba engleză, ea a devenit populara doar din motive istorice și economice. Este, de asemenea, merită să ne aminteasca că latina a fost odată limba cea mai dominantă în lume, și știm cu toții ce s-a întâmplat cu acea limbă. Așa că, situația limbii globale la începutul secolului 21 este de fapt doar un instantaneu al unui moment în timp. Încă o sută de ani și putem simți cu toții că spaniola sau Mandarina sunt esențiale pentru comunicarea pe o scară globală. Cu excepția cazului în care comunicam telepatic, dar asta este pentru un alt blog…