Poate limba pe care o vorbim sa afecteze comportamentul nostru?
La inceputul secolului al 20-lea, Ludwig Wittgenstein a susținut că limba pe care o vorbim poate influența modul în care oamenii gândesc și acționează. De atunci, alții au luat in considerare puncte de vedere diferite și au susținut că toate persoanele din întreaga lume împărtășesc o gramatică comună și limbă nu afectează în mod semnificativ comportamentul nostru. Dar, cercetările recente ale lui Keith Chen de la Yale Business School pare să sprijine pe cei care cred că limbajul poate avea o influență directă asupra modului în care ne trăim viața.
În special, el a constatat că cei care au vorbit limbi în care există o mai mică distincție între prezent și viitor au fost mai înclinați să fie pregătiți pentru viața lor viitoare, în special în ceea ce privește sănătatea și bogăția. Teoria este că, atunci când există markeri lingvistici distincti pentru a separa prezent și viitor, viitorul pare mult mai departe și, prin urmare, mai puțin o preocupare în prezent. La rândul său, în cazul în care viitor și prezent par mult mai apropiate, datorită modului în care un anumit limbaj se referă la ele, atunci pregătirea pentru viitor este mai mult o realitate de zi cu zi.
Fără a merge prea mult în știința cercetării, se pare că Chen a făcut cele necesare cercetand diferitele alte influențe care ar putea afecta modul în care oamenii planifica viitorul. Evident, există mulți alți factori atunci cand se analizeaza comportamentele noastre, cum ar fi venitul, educația, vârsta, religia și valorile culturale. Dar, după ce toate acestea au fost contabilizate, s-a dovedit că limba vorbită a fost o mare influență asupra obiceiurilor.
Așa că, întrebarea arzătoare este: ce limbă trebuie să vorbesc pentru a deveni mai sănătos și mai prosper? Mă tem că, dacă cititi acest blog în limba maternă, atunci nu ești unul dintre cei norocosi. Engleza ne cere să separam viitorul și prezentul prin utilizarea diferitelor cuvinte. Nu poți spune: „Mă duc la magazin mâine”, ar trebui să fie „Mă voi duce la magazin mâine” sau „Voi merge la magazin mâine”. În mod similar, limbile romane au reguli gramaticale foarte clare pentru separarea diferitelor timpuri. Precum și diferite cuvinte, verbele sunt conjugate în mod diferit pentru a distinge între trecut, prezent și viitor, de exemplu „Je donne / Je donnerai”, ” Yo doy / Yo Daré”. Conform teoriei lui Chen, acesti „markeri de viitor” înseamnă că vorbitori ai acestor limbi vedea viitorul ca fiind ceva mai la distanță, ceva care nu este în mod necesar un motiv de îngrijorare chiar acum.
În alte limbi, cum ar fi mandarina și germana, acești markeri de viitor nu sunt necesari și vorbitorii folosesc adesea aceleași forme de verb pentru a se referi atât la prezent cat și la viitor. Un echivalent ar fi folosind „Eu merg” pentru ambele acțiuni care au loc chiar acum și la un moment ulterior. Teoria arata că vorbitorii acestor limbi tind să vadă viitorul ca mult mai aproape în timp și, prin urmare, o preocupare în prezent.
S-ar părea logic că, dacă viitorul este o preocupare chiar acum, atunci obiceiuri, cum ar fi economisirea de bani și preocuparea pentru sănătate ar fi mai mult o prioritate decât pentru cei care văd viitorul ca ceva pentru care să fie îngrijorati in altă zi. Aceasta este ceea ce cercetarea a constatat: după ce alți factori au fost considerati, vorbitori de mandarină, japoneză și germană, printre altele, au economisit mai bine bani și sunt mai preocupati de sănătatea lor.
Pare incredibil că ceva atat de simplu ca modul în care vorbim poate afecta comportamentul nostru. Un alt studiu stiintific realizat de Ellen Langer, chiar a arătat că au existat beneficii pentru sanatate datorita schimbarii timpului în care vorbim! Ea a convins seniorii să relateze povești despre zilele lor mai tineri, dar folosind timpul prezent ca și cand ar trece prin experiențe în acel moment. Acest lucru a adus trecutul înapoi la viață și părea să le modifice mentalitatea, care, la rândul său, a afectat bunăstarea lor fizică.
Deci, se pare că modul în care vorbim atât despre trecut și viitor poate avea efecte semnificative asupra comportamentului nostru. Și, mai degrabă decât să accepte că acest lucru este stabilit în funcție de limba noastră maternă, probabil, avem nevoie doar de a schimba modul în care ne exprimăm noi înșine pentru a aduce aceste beneficii pentru toată lumea, indiferent de regulile gramaticale și de conjugarea verbelor.